Hyvä suunnitelma helpottaa muuttoa. Aloita valmistelut jo muutamia viikkoja aikaisemmin. Etene järjestelmällisesti ja asia kerrallaan. Muutto on oivallinen hetki karsia kaappeihin ja varastoon kertyneitä tavaroita. Tämä työ kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin.

Alla olevaan listaan olemme keränneet tyypillisimpiä asioita tai sopimuksia, joita sinun tulee muistaa muuton yhteydessä.

Ja muista, että kaikkea ei tarvitse eikä kannata tehdä itse. Ammattiapu säästää aikaa ja vaivaa. Onnea uuteen kotiisi!

Ennen muuttoa

Sopimukset kuntoon

Mieti, mitä sopimuksia tarvitset uudessa kodissasi. Irtisano loput ja tarvittaessa solmi tilalle uudet.

  • Sähkönostosopimus. Ostajana sinun tulee huolehtia uuden kotisi sähkönostosopimuksen tekemisestä energialaitoksen kanssa. Sopimuksen ensimmäisen voimassaolopäivän tulee olla valmistumispäivä. Muuton yhteydessä kannattaa harkita sähköntoimitussopimuksen kilpailuttamista.
  • Laajakaistaliittymä. Mikäli huoneistoosi kuuluu hoitovastikkeeseen sisältyvä laajakaistaliittymä, saadaksesi internetyhteyden käyttöösi tulee sinun ottaa yhteys palveluntarjoajaan. Mikäli haluat käyttöösi lisänopeuksia tai muita palveluita, tulee sinun tehdä niistä erillinen sopimus palveluntarjoajan kanssa. Sopimisen yhteydessä on hyvä mainita, että rakennus on uusi ja vastavalmistunut. Muista samalla päättää edellinen sopimuksesi.
  • Muuttoilmoitus viranomaisille. Postin, Väestörekisterikeskuksen ja maistraatin yhteinen palvelu toimii osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi
  • Tee muuttoilmoitus huoltoliikkeelle ja/tai ilmoita osoitetiedot isännöitsijälle. Ilmoitathan osoitetietosi isännöitsijätoimistoon myös siinä tapauksessa, vaikka et itse muuta huoneistoon.
  • Ilmoita huoltoliikkeelle/isännöitsijälle huoneistoon muuttavien henkilöiden tiedot. Usein yhtiössä kerätään vastikkeen yhteydessä vesimaksuennakkoa, jonka perusteena on henkilölukumäärä. Mikäli maksat nykyisessä kodissa vesimaksua kulutuksen mukaan, muista lukea vesimittari (jos mahdollista) ja ilmoittaa lukema nykyiselle isännöitsijälle/vesilaitokselle.
  • Tarkista ja siirrä kotivakuutukset. Isännöitsijä ottaa asunto-osakeyhtiölle kiinteistön täysarvovakuutuksen. Irtaimen omaisuuden vakuuttaminen on osakkeenomistajan omalla vastuulla. Korvaako vakuutuksesi muutossa mahdollisesti sattuvat vahingot? Muista samalla ilmoittaa vakuutusyhtiöön uusi osoitteesi.
  • Kiinteä puhelinliittymä. Lankapuhelinliittymää ei sellaisenaan voi siirtää uuteen huoneistoon. Mikäli nykyisessä huoneistossasi on käytössä lankapuhelin ja haluat säilyttää saman puhelinnumeron uudessa kodissasi, tällöin tekninen toteutus hoidetaan GSM-liittymällä.
  • Muistathan irtisanoa ajoissa mahdollinen kotisi ja autopaikan vuokrasopimus. Huomioithan sopimuksesi irtisanomisajat.
  • Ethän unohda irtisanoa tai siirtää myös muita mahdollisia nykyiseen kotiisi kohdistuvia sopimuksia (kodinhoito, siivous, hälytys tmv.). Mikäli nykyinen kotisi on omakotitalo/erillistalo, ethän unohda irtisanoa jätehuoltosopimusta.

Ohessa vielä muutamia vinkkejä, joilla voit helpottaa muuttoasi:

  • Varmista apujoukot muuttoon. Sinun kannattaa kysyä ajoissa ystävä- ja sukulaispiiristä talkooapua muuttoosi. Tietenkin helpommalla pääset, kun hankit ammattitaitoisen muuttofirman hoitamaan muuttosi puolestasi. Varauksen suhteen kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä muuttofirmojen kiireisimmät ajat ovet yleensä viikonloppuisin.
  • Muuttolaatikot. Nykyisin pahvilaatikkoja on hankala saada, kun suurin osa liikkeistä hajottaa laatikot keräysastiaan. Usein helpoimmat ja tukevimmat ovat muuttolaatikot. Karkea sääntö tarvittavien muuttolaatikoiden määrästä on 1 laatikko / asuntoneliömetri. Muuttofirmoilta saat apua tässä asiassa.
  • Pakkaa järjestelmällisesti. Helpotat muuttoasi merkitsemällä laatikon sisällön, sisältääkö laatikko jotain särkyvää sekä minne laatikko viedään. Näin talkooväki voi kantaa tavarat heti oikeille paikoille ja tavaroiden purku helpottuu, kun ne ovat suoraan oikeassa paikassa. Muistathan tyhjentää myös kellarikomerosi.
  • Tekstiilit on kätevä pakata muovisäkkeihin. Vaatteet, matot, verhot ja muut tekstiilit vievät vähiten tilaa muovisäkeissä, eivätkä ne silloin pääse likaantumaan.
  • Älä unohda huonekalujen suojausta. Huonekalujen pinnat ja kulmat voivat helposti vaurioitua muutossa, joten kannattaa suojata ne kolhuilta ja lialta. Poista kaapeista irtohyllyt ja sulje ovet sekä laatikot huolellisesti, etteivät ne pääse aukeamaan kuljetuksen aikana.
  • Varaa tarvittavat työkalut helposti saataville. Mikäli suunnittelet kokoavasi tai asentavasi jotain heti uudessa kodissasi, kannattaa pitää tärkeimmät työkalut lähettyvillä.
  • Valmistele uusi koti muuttoa varten. Teemme aina valmistumisen yhteydessä loppusiivouksen jokaisessa asunnossa, mutta usein rakennuspölyä laskeutuu vielä myöhemminkin. Kun asunto on vielä tyhjä, kannattaa suorittaa kevyt pintojen pyyhintä. On siis hyvä varata mukaan talous- ja wc-paperia sekä siivousvälineet. Uudet lattiapinnat kannattaa suojata siihen tarkoitella suojapahvilla.
  • Muutto. Uudiskohteen valmistuessa suurin osa muuttaa uuteen kotiin heti avaintenluovutuspäivänä, ensimmäisenä viikonloppuna tai kuun vaihteessa. Piha-alueella saattaa silloin olla ruuhkaa, joten huomioithan, ettei muuttoautosi tuki kulkureittejä. Jos on mahdollista, kannattaa oma muutto ajoittaa viikolle tai vaikka seuraavalle viikonlopulle.

Muuttopäivänä

Muuttopäivä vaatii energiaa

Avaintenluovutuksen edellytyksenä on, että sopimuksen mukaiset kauppa-hintaerät sekä mahdolliset lisä- ja muutostyölaskut on maksettu.

Avaimia noutaessasi ota mukaasi henkilöllisyystodistus. Mikäli joku toinen noutaa avaimet puolestasi, hänen tulee esittää yksilöity valtakirja.

Muistathan varata myös lukon verkkokomeroon. Isännöitsijän kautta voi yleensä tilata lukon, joka on samassa sarjassa kotiavaintesi kanssa.

Muutto on rankkaa puuhaa, joten kannattaa varata talkooväelle riittävästi juomaa sekä ruokaa.

Palovaroitin

Tarkista, onko uudessa kodissasi jo valmiiksi palovaroitin. Jos ei, niin muistathan, että kotonasi täytyy olla vähintään yksi palovaroitin / 60 m2. Palovaroittimet pitää sijoittaa niin, että hälytysääni kuuluu huoneisiin, joissa yleensä ollaan.

Lue sähkö- ja vesimittarit

Jos nykyisessä kodissasi ei ole etäluettavia sähkö- ja vesimittareita (jos siis maksat vedestä kulutuksen mukaan), muista lukea mittarit muuttopäivänä.

Muuton jälkeen

Siivoa edellinen asuntosi

Varmista, että olet varmasti muistanut tyhjentää kaikki kaapit ja varastot. Varaa siivoamiselle riittävästi aikaa. Helpota urakkaasi keräämällä talkooporukka tai harkitse mahdollisuutta käyttää siivouspalvelua. Huomioi, pystytkö hyödyntämään verotuksessa kotitalousvähennystä.

Luovuta avaimet

Luovuta ajoissa entisen kotisi kaikki avaimet joko isännöitsijälle tai uudelle omistajalle.

Järjestä tupaantuliaiset

Ystäväsi ja sukulaisesi odottavat varmasti innolla näkevänsä uuden kotisi. Uusi koti on hyvä syy järjestää juhlat, tupaantuliaiset! Mikäli kyse on iltatilaisuudesta, muistathan informoida asiasta uusia naapureitasi.

Scroll Up